fredag 19. april 2013

Norges Fotball Forbund (NFF) og CMORE

Norges Forballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NT) forhandlet i 2012 en bemerkelsesverdig avtale med CMORE – en abonnementsbasert betalingsTV-kanal. Ved begynnelsen av sesongen er publikum borte og forankringen i klubbene er tvilsom. Nå krangles det.

Torsdag 18 april avslørte NKR TV sporten at 13 av 16 klubber ikke var orientert om den avtalen som NFF og NT forhandlet. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende. Når man i tillegg tar hensyn til at NRK og TV2 ikke fikk være med å by på avtalen, minner CMORE-avtalen om skandale.

En ting er å inngå en dårlig avtale på et dårlig grunnlag. En helt annen ting er det at publikum svikter kampene både på tribunene og foran TV. Etter min mening er dette det store problemet.

Kilde: NRKs analysekontor.

Publikum forlater ikke fotballen på grunn av CMORE. Men økte kostnader for å få tilgang til et middelmådig produkt (CMORE og norsk fotball), er ikke vinnerresepten. 14000 som så hovedkampen i forrige runde, er beviset. At NRK og TV2, etter at CMORE har forsynt seg, må plukke kamper fra lavere hyller, gjør seer opplevelsen dårligere.

1,4 milliarder kroner over fire år for CMORE-avtalen, er mye penger. Men det fremtidige tapet av billettinntekter, annonsører, sponsorer, og salg av supporterutstyr, overskrider dette mange ganger. Mens CMORE-pengene er et engangsfenomen, er tapet av fremtidige inntekter permanent. Man trenger ikke være professor i fotball for å skjønne dette.

Hva kan NF og NT gjøre?? CMORE ser på fotballavtalen som en måte for dem å selge flere abonnementer ved at deres totale tilbudspakke blir mer attraktiv. Så langt har dette ikke slått til. Det vil si: de har solgt flere abonnementer, men få ser fotball. For NFF og NT handler det om å få penger for å utvikle norsk fotball som produkt. Med 1,4 milliarder kan man gjøre mye. Så langt har de fått pengene, men mistet tilskuerne.

Den egentlige kampen som utspilles nå er hvordan vinne tilskuerne tilbake til fotballen. Det er ikke lett gitt alle de andre måtene man kan bruke tiden sin på. Det som er sikkert er at når en tilskuer bestemmer seg for å bruke tiden sin på å se på en fotballkamp, vil man bli underholdt. Norsk fotball gjør ikke det. Da er det lett å velge noe annet neste gang.

Om ikke den absolutte fotballkvaliteten har falt, har den relative kvaliteten falt dramatisk ved at vi i dag kan oppleve for eksempel Champions League. I dette perspektivet er norsk fotball som lek med ball på løkka. Hvem vil se på det?

Det NFF og NT også må tenke på er at når tilskuerne først bryter sine fotballvaner og etablere andre nye vaner, er det vanskelig å vinne dem tilbake. Å se på norsk curlig kan vise seg å være spennende! Hvorfor skifte tilbake til norsk fotball da?

Det er i dag i alle fotballelskeres interesse å bringe tilskuerne tilbake til fotballtribunene og foran TV. CMORE er ikke tjent med å ha ”en sitron” i sitt programtilbud. NFF og NT er ikke tjent med 1,4 milliarder sølvpenger når så mye fremtidig tap står på spill.

Mitt råd er å si opp CMORE-avtalen. Bring fotballproduktet tilbake på NRK og TV2 hvor mange kan ha tilgang. Husk at alternativene er bare et trykk på fjernkontrollen unna. Uten publikum er norsk fotball i store problemer - noe de allerede er.

Ingen kommentarer: