torsdag 19. oktober 2023

Møt min nye livscoach og rådgiver: Kunstig intelligens

Publisert i DIGI.no

Skal vi ikke bare gå for en egen personlig assistent som melder fra når du bør trene, skifte jobb eller stramme inn på økonomien? Din nye livscoach får du tak i hele døgnet. Den ligger på mobilen. 

I en verden drevet av teknologiske fremskritt, nærmer vi oss nå en hverdag hvor kunstig intelligens (KI) kan inngå i våre liv som personlig rådgiver i vanskelige valg. New York Times-artikkelen Google tester en K.I.-assistent som tilbyr livsråd, ga meg grunn til ettertanke. 

Forestill deg at du våkner hver morgen til en vennlig stemme. Når du spør den, rettleder den deg gjennom dagen - ikke bare med trening og måltider, men også med råd om karriere, utdanning, mental balanse, eller pensjonssparing. 

Dette er visjonen bak Googles eksperimentelle KI-assistent. Ideen om en personlig KI-drevet livstrener kan virke skremmende, men den åpner opp for spennende muligheter. Som kjent lever KI av data og våre personlige data finnes i store mengder i lomma.

Smarttelefonen vet mer om deg enn du liker å tro. Den har data om hva vi liker å se på YouTube. Amazon Kindle vet hva vi liker å lese. Slack vet hvem vi chatter med. SnapChat eller Instagram vet hvilke interesser vi har. VIPPS vet hva vi kjøper, når og hvor ofte. Smartklokken registrerer trenings- og søvnprofilen. Spørsmålet er hvordan KI kan bruke disse dataene for å assistere oss til bedre livskvalitet og økonomiske beslutninger på kort og lang sikt?

En personlig trener på SATS hjelper oss med å nå våre treningsmål. De gir veiledning, motiverer og tilpasser treningsrutiner etter våre behov - og dagsform. På lignende måte kan en personlig KI-trener analysere våre vaner, spore fremgang og gi tilpassede forslag for å optimere vår livsstil i lys av våre mål. Den kan hjelpe oss med alt fra økonomi, kosthold og studie- og arbeidsteknikker for å skape sunne balanser i vårt travle liv. 

Pensjon og pensjonssparing er komplisert og angår oss alle – gamle som unge. Ifølge NRK.no frykter mange unge en kjempesmell dersom de i ung alder ikke aktivt planlegger for alderdommens økonomi. En grunn er at pensjon er abstrakt og langt frem i tid. Da kan en personlig KI-økonomitrener være på sin plass.

Integreringen av KI inn i våre liv på denne måten, krever grundig refleksjon. Personvern, datasikkerhet og risikoen for å overlate for mye ansvar til teknologi er viktige temaer. Å finne balansen mellom KI-assistanse og menneskelig interaksjon er avgjørende. KI bør berike våre liv, ikke erstatte ekte forbindelser med venner, familie, eller økonomiske eksperter.

Utviklingen stiller oss også overfor spørsmålet om teknologiens plass i våre liv. KI kan gi rasjonelle råd, men forstår ikke de emosjonelle reaksjonene av våre valg. Hvor går grensene for teknologisk autonomi i våre liv? Diskusjoner om datalagring, etikk og filosofi vil være like viktige som teknologiens utvikling og muligheter.

Ideen med en personlig KI-trener og økonomisk rådgiver drevet av våre utallige elektroniske spor, gir innblikk i en spennende fremtid. Selv om Google-eksperimentet er i startfasen, kan vi forestille oss en verden der KI naturlig smelter sammen med vår hverdag og hjelper oss til økt produktivitet og til å ta flere sunne valg – psykisk, fysisk, og økonomisk. 

På veien dit må vi huske å balansere teknologiens potensial med hva det vil si å være menneske og hva det det vil si å leve et KI-liv. Vi er sosiale og ikke alltid rasjonelle og fremtids-tenkende tallknusende individer. Av og til er vi nokså spontane - noe som gir oss glede.


Ingen kommentarer: