torsdag 15. mars 2018

Statoil blir til Equinor

I dag - 15 mars 2018 – annonserte Statoils ledelse at de vil skifte navn på selskapet fra Statoil til equinor. Bør vi bekymre oss? Nei!

Norge har vi en lang tradisjon i å skifte navn på bensinstasjoner uten at dette har skapt noen som helst reaksjoner. Norol ble solgt til Statoil i 1987 og foretok Norgeshistoriens dyreste navneskifte i 1991. Tidlig på 1990-tallet kjøpte Hydro bensinstasjonskjeden Mobil og omdøpte dem til Hydro for så i 1995 inngå en 50/50 joint venture med Texaco under navnet Hydro-Texaco som de i 2006 solgte til Reitangruppen under navnet YX. Norske Fina ble solgt til Norske Shell i 1999. I 2012 kjøpte Circle K Statoils bensinstasjoner og begynte omskiltingen av stasjonene i 2016.

Hva ligger i det nye og gamle navnet?
Equinor består av to deler: «Equi» og «nor». Mens det siste peker mot Norge som geografisk plassering eller opphav til selskapet, er det første ordet litt mindre åpenbart. Selskapet sier at det peker på de engelske ordene «equal» eller «equlibrium» som uttrykk for våre norske eller nordiske verdier. For meg blir det litt søkt og vil heller tro at det er resultatet av «e = energy» og «qui» som fyllbokstaver for å få et samlet ord som lett kan uttales på alle språk hvor selskapet opererer.

Statoil er også todelt: «Stat» og «oil» noe som knytter det til staten som eier og olje som hovedaktivitet. Det nye ordet signaliserer dermed at selskapet er opptatt av andre ting enn bare olje og at staten er bare en av mange eiere. 

Energi gir rom for fornybarenergi som sol, vind og bølge med andre ord hvor fremtiden er. Skifte av selskapsnavn er riktig og signaliserer til eksterne partnere og ansatte hva selskapet ønsker å være i fremtiden. "Vi drev med olje nå driver vi med (fornybar)energi" - kan være det nye mantraet


Navneskiftet kommer til å gå strålende og livet går videre. Vi må ikke glemme at selskapet British Petroleum (BP) redefinering sitt navn til «Beyond Petroleum» og beholdt dermed BP og kunne dermed posisjonere seg i den nye energiverdenen.

Ingen kommentarer: