Med fokus på
produktivitet, kostnader, og lave priser, har dagligvareaktørene satt
innovasjoner i oppstrømsaktivitetene i høysete og dermed unnlatt å innovere så
mye i markedstilbudet eller konseptene. Bransjen fremstår som en innovasjonssinke
slik kundene opplever det - viser tall fra Norsk Innovasjonsindeks.
Media, kunder og politikere har ofte og høylytt kritisert dagligvaresektoren for maktkonsentrasjon (Stensland-utvalget) og for mangel på variasjon og innovasjon. Bransjen er kjennetegnet ved at de største aktørene - Rema, Coop, og Norges Gruppen - jakter lavere kostnader og økt produktivitet i kampen om å ha de laveste prisene. Bransjens utfordring er at de tre store følger samme logikk:
Når tilbudene og konseptene er standardiserte, er dette en strategi som vi vet fra forskningen gir gode resultater. 2017-data fra Norsk Kundebarometer viser tre ting:
Media, kunder og politikere har ofte og høylytt kritisert dagligvaresektoren for maktkonsentrasjon (Stensland-utvalget) og for mangel på variasjon og innovasjon. Bransjen er kjennetegnet ved at de største aktørene - Rema, Coop, og Norges Gruppen - jakter lavere kostnader og økt produktivitet i kampen om å ha de laveste prisene. Bransjens utfordring er at de tre store følger samme logikk:
•Stor
spredning av mindre butikker
•Stort
fokus på logistikk & innkjøp
•Stort
fokus på standardisering, kostnader og effektivitet
Førstetrekkfordeler tilfaller den som evner å bryte ut av dette
Når tilbudene og konseptene er standardiserte, er dette en strategi som vi vet fra forskningen gir gode resultater. 2017-data fra Norsk Kundebarometer viser tre ting:
- De største konseptene leverer tjenester av høy kvalitet vist gjennom høy kundetilfredshet
- Stor variasjon mellom aktørene med 20 prosent-poeng forskjell mellom topp og bunn
- Gjenkjøps-sannsynligheten er veldig høy
Med Amazon på full fart inn i dagligvaresektoren gjennom oppkjøp av
Whole Food, etableringen av Amazon GO, suksessen med Amazon Prime med garantert
hjemlevering innen to timer, og ikke minst Amazons kundefokus, teknologiforståelse
og dype lommer for finansiering, er det all grunn til å forlate perrongen og gå
ombord innovasjonstoget.
Tall for Norsk
Innovasjonsindeks fra Center for Service Innovation
(CSI) ved NHH, viser at kundene opplever bransjen totalt sett som lite
innovativ: score 49 av 100. At en så stor sektor av sine kunder oppleves som så
lite innovativ, krever oppmerksomhet.
De tre butikkonseptene som oppleves som minst innovative er Bunnpris, Coop Prix og
Joker med en score på hhv 38, 36, og 37 av 100 – noe som plasserer dem mot
bunnen av de målte bedriftene. At disse butikkene også scorer lavt på kvalitet,
ifølge Norsk Kundebarometer (NKB), sier litt om deres forretningsfilosofi:
nærhet til kundene er viktigere enn kvalitet og innovasjon. Slik sett agerer de
som geografiske monopolister – noe den høye gjenkjøpssannsynligheten tyder på.
I den andre enden
av skalaen, i pluss-segmentet, er det oppsiktsvekkende at COOP Mega oppfattes
som så lite innovative og attraktive i forhold til Meny. At Meny har en
vesentlig høyere kundelojalitet (+9 prosent poeng) følger av dette. Men det er
like overraskende at KIWI oppleves som like innovative som Meny.
En nærmere analyse viser at Meny oppfattes som vesentlig mer attraktive enn Kiwi,
primært på grunn av vesentlig høyere kvalitet ifølge NKB, og at kundene dermed
er vesentlig mer lojale. Men når innovasjonsevnen er på det laveste positive
nivået (61), vil Meny gjøre synlige grep for å opprettholde sin posisjon i
markedet overtid. Dette bildet blir tydeligere når vi sammenligner 2016 tallene
med 2017. Både relativ attraktivitet og kundelojalitet er vesentlig lavere i
2017 enn i 2016. Meny kan være inne i en negativ utvikling – noe som primært
tilskrives sviktende innovasjonsevne. Høy kvalitet er med andre ord ikke
tilstrekkelig.
Etter vår mening vil ikke REMAs nye strategi - de laveste prisene i markedet -
være tilstrekkelig til å bringe dem tilbake i tet. Når utgangspunktet er at
REMA ifølge NKB, har en vesentlig lavere kvalitet enn KIWI, at de ligger åtte
prosent poeng bak på opplevd innovasjonsevne og ti prosent poeng bak på relativ
attraktivitet og kundelojalitet, må det kraftigere lut til. Kan en annen
posisjonering og strategi - for eksempel travle menneskers beste venn - være
mer verdifullt for kundene?
Spørsmålet
REMA1000 (og de andre) må stilles seg er: "Når en kunde engasjerer REMA
for å gjøre en jobb for seg, hvilken jobb ønsker hun gjort?" For
barnefamilier, som er de største konsumentene, er knapphet på tid en større
bremse enn penger samtidig ønsker foreldrene å fremstå som gode rollefigurer og
bærere av gode matvaner og kosthold for sine barn - i en travel hverdag. Gode
og enkle valg i forbindelse med frokost, matpakke, helgelunch og
hverdagsmiddager er det de engasjerer REMA for å løse for dem. I tillegg vet vi
at den hjernemessige – kognitive- belastningen forbundet med veldig travle
dager, gjør at kreativitet i forbindelse med valg, oppleves som belastende. Kan
noen gjøre det for meg? er oppropet.
Når det gjelder Prix, Joker, og Bunnpris tror vi at disse vil oppleve den største trusselen fra bensinstasjoner og «convenient stores» ala Deli de Luca. Det unike med Prix, Joker, og Bunnpris har vært størrelse, basis sortiment, søndagsåpne butikker, og nærhet til publikum. Jeg tror at bensinstasjonene vil innovere i sitt butikkonsept – flere produkter og lavere priser – ettersom drivstoffomsetningen faller. Joker, Bunnpris, og Prix ligger i bunnen av innovasjons-rangeringen og kundetilfredshets rangeringen – noe som sier litt om deres motstandskraft mot for eksempel Cirkle Ks (verdens største bekvemmelighetsbutikk-konsern) innovasjonsevne som er omlag 10 prosent poeng høyere enn de tre butikkene.
Når det gjelder Prix, Joker, og Bunnpris tror vi at disse vil oppleve den største trusselen fra bensinstasjoner og «convenient stores» ala Deli de Luca. Det unike med Prix, Joker, og Bunnpris har vært størrelse, basis sortiment, søndagsåpne butikker, og nærhet til publikum. Jeg tror at bensinstasjonene vil innovere i sitt butikkonsept – flere produkter og lavere priser – ettersom drivstoffomsetningen faller. Joker, Bunnpris, og Prix ligger i bunnen av innovasjons-rangeringen og kundetilfredshets rangeringen – noe som sier litt om deres motstandskraft mot for eksempel Cirkle Ks (verdens største bekvemmelighetsbutikk-konsern) innovasjonsevne som er omlag 10 prosent poeng høyere enn de tre butikkene.
2017
|
2016
|
|||||
Lojalitet
|
Relative attraktivitet
|
Innovasjonsevne
|
Lojalitet
|
Relative attraktivitet
|
Innovasjonsevne
|
|
Bunnpris
|
55
|
40
|
38
|
-
|
-
|
-
|
Spar
|
66
|
52
|
46
|
-
|
-
|
-
|
Coop
Mega
|
69
|
53
|
46
|
-
|
-
|
-
|
Coop
Obs!
|
76
|
65
|
58
|
-
|
-
|
-
|
Coop
Prix
|
56
|
42
|
36
|
-
|
-
|
-
|
Joker
|
56
|
39
|
37
|
-
|
-
|
-
|
Meny
|
75
|
67
|
61
|
77
|
70
|
62
|
Rema
1000
|
62
|
53
|
53
|
67
|
57
|
57
|
Coop
(Extra)
|
72
|
61
|
56
|
70
|
59
|
57
|
Kiwi
|
70
|
63
|
60
|
71
|
61
|
57
|
Gjennomsnitt
|
49
|
58
|
Tabell: Sammenligning av tre viktige kundevariabler. Alle
tall indeksert 0 til 100 (best). En forskjell på +/- 3 prosent poeng er
vesentlig. Kilde Norske Innovasjonsindeks 2017.
NORSK
INNOVASJONSINDEKS: FAKTABOKS
Norsk Innovasjonsindeks ved Norges
Handelshøyskole er den første nasjonale målingen av viktige bransjer og
bedrifters innovasjonsevne hvor kundene er dommerne. Totalt måler vi 76
bedrifter i 19 bransjer. Data samles inn fra et nasjonalt representativt utvalg
gjennom hele året. Indeksen måler tre sentrale variabler: Opplevd
innovasjonsevne, Bedriftens relative attraktivitet i markedet, og
Kundelojalitet.
Den bakenforliggende teorien tilsier
en endring (opp eller ned) i kundenes oppfatning av bedriftenes innovasjonsevne
vil endre deres oppfatning av bedriftens attraktivitet og dermed deres
lojalitet til bedriftene. De mest konkurransedyktige bedriftene scorer
høyt på alle tre variablene. Alle tall er indeksert fra 0 til 100 (best) og
nivået kan tolkes som vist med
smilefjes.
1) Se også Harvard Business Review artikkelen "The 3 rules for success"
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar