tirsdag 3. januar 2012

NOKIA: er det håp?

Dette innlegget har skapt mange leserreaksjoner: mest fra dem som mener at jeg tar feil. Ingen har svaret om fremtiden. Jeg som alle andre, håper NOKIA klarer seg da de betyr mye for Finnland og Norden. Oppslaget i New York Times 26. januar 2012 viser dessverre at motbakken blir lengre og brattere for NOKIA.
Nokia Posts $1.38 Billion Loss in Fourth Quarter
By THE ASSOCIATED PRESS
Published: January 26, 2012 at 6:42 AM ET
HELSINKI (AP) — Mobile phone maker Nokia Corp. on Thursday posted a fourth-quarter net loss of euro1.07 billion ($1.38 billion) as sales slumped 21 percent even as the company's first Windows smartphones hit markets in Europe and Asia.
The loss compares with a profit of euro745 million in the same period a year earlier
.

Jeg har med interesse lest papirutgave av Dagens Næringsliv 3 januar 2012 - "Finnene skifter ham" - om NOKIAs spådde omsetningsøkning på 26 prosent ved lansering av en portefølje av nye produkter i løpet av januar i år. Jeg er av en annen oppfatning.

Da Nokia "slåss" mot Ericsson rundt årtusen skiftet var de fleste eksperter enig i at Nokia hadde en dårligere teknologi enn Ericsson, men et bedre design og merkenavn. Nokia vant nye og gamle kunder gjennom en sterkere emosjonell binding til merket. Ungdommer som kjøpte mobiltelefon for første gang eller skulle kjøpe ny, turde ikke av hensyn til sosial eksponering, velge noe annet enn Nokia. Men mye har skjedd siden da!

I dag er de fleste enig i at andre smartphone leverandører (for eksempel Samsung, HTC, Apple) har bedre teknologi og sterkere merkenavn enn Nokia. Nokia som nå for mange er assosiert med tapte sjangser (feks skjell-telefonen og smartphones), et isolert operativssystem, betydelige tap av markedsandeler og nesten halvering av aksjeverdien, har en negativ aura rundt seg. NOKIA er ikke relativt attraktive på det emosjonelle plan i trendsetter miljøene. Teknologiske egenskaper er ikke alene nok. Sånn sett har Nokia fulgt samme vei som Sony: "from hot to not". Som det vil fremgå av oversikten under, er ikke NOKIA på topp 10 bestselger listen av mobiler.

Black Berry og RIM er et godt eksempel på det samme, men da med bakgrunn i sviktende teknologi og lukket operativsystem. Merkenavnet er på grunn av dette ikke like attraktivt i tidligere dominante miljøer (politikk og finans)og fremtiden til selskapet er uviss. Både Black Berry og Nokia har mistet sitt jerngrep (høy adopsjonsrate, høy gjenkjøpsrate og stor markedsandel)i viktige segmenter. I tillegg har Nokia gjennom sin suksess med de enklere mobiltelefonenen fått et lavpris/lav teknologisk image i markedet - en del av markedet de fleste er på vei bort fra. I figuren under ser man hvordan vanlige mobiler - hvor NOKIA er sterke - et i ferd med å bli et marginalt marked.

I tillegg er Microsoft svake innen operativ systemer på telefoner - noe denne figuren viser hvor Android og iOS er i en annen divisjon mhv 47 årosent og 43 prosent markedsandel. I tillegg rapporterte analysefirmaet Yankee Group at 80 prosent av deres respondenter sa at de i løpet av de neste seks månedene ville kjøpe iOS eller Android og bare ni prosent Microsoft Phone.

Av denne grunn spår jeg Nokia motsatt vei - sør og ikke nord - enn hva Dagens Næringsliv fremhever i dagens artikkel. Nokia, Microsoft og Windows Phone er kanskje "too little too late" eller i beste fall: velkommen til Monsterbakken de må prøve å klatre med LUMINA 900.

30 kommentarer:

Kristine sa...

Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

Anonym sa...

Dette er nok en artikkel basert på etterpåklokskap. Du ser på noen piler som peker nedover og noen som peker oppover, og så "forutsier" du at dette blir utviklingen fremover. Ikke veldig imponerende... Det hadde vært mye mer spennende om du hadde drøftet hva som vil påvirke pilene fremover. Fremtiden er neppe så enkel som at Google og Apple vokser til himmels, mens Microsoft, Nokia og RIM bukker under.

Anonym sa...

Jeg er enig med "Anonym" over og er ikke spesielt imponert over analysen som her gjøres. Bare fordi ting trender i en retning, betyr ikke det at det er slik det blir.

Microsoft har gang på gang vist at de kan entre og etablere seg vel i markeder ingen spådde dem noen fremtid. Ta for eksempel spillkonsoll-markedet. Før XBox var det totalt dominert av Nintendo og Sony og det var vel ikke spesielt mange som spådde at Microsoft kunne etablere seg som et vel så godt alternativ til de eksisterende.

Microsoft + Nokia-kombinasjonen er en veldig spennende en, siden Microsoft er gode på å lage software, og Nokia er gode på hardware.

Tror jeg ville holdt an "sør og ned"-analysen din litt til...

Anonym sa...

Når kulhet, Angry Birds og annet sludder ikke lenger er drivende skal dingsene brukes til noe produktivt. Nokia *kan* mobiltelefoner og Microsoft *kan* produktivitet. Apple er for sært og Android er for lett; RIM har en nisje de kanskje kan utvikle.

Tor W. Andreassen sa...

Kjære Annonyme,
Å spå er vanskelig, spesielt om fremtiden. Uansett skal man vokte seg for trendfremskriving - Sorte Svaner oppstår når man minst venter det.

Man skal ikke avskrive NOKIA. De kan komme tilbake i et marke preget av design og teknologi. Jeg mener at de sloss i motbakke fordi de har latt den negative utviklingen holde på lenge - noe som leder til at eksisterende on potensielle kunder vil ha et avventende forhold til merket. Aksjekursutvikingen og oppsigelse av 10.000 ansatte taler sitt klare språk. Samtidig har vi at andre aktører har fått et godt fotfeste i markeder som NOKIA dominerte, men nå har mistet grepet på.

Microsoft har heller ikke hatt suksess i mobilmarkdet. Utover MS merkenavnet er det ikke mye å hente for NOKIA der.

Dersom MS og NOKIA begynner å integrere sine produkter over ulike plattformer, kan dette være med på å snu deres felles mobil satsing.

Inntill da opprettholder jeg min "sør" konklusjon om NOKIA.

Anonym sa...

Apple hadde et forsprang den gangen Iphone 1 kom ut. Det forspranget er i dag visket ut. Deres telefoner selger fortsatt bra pga. saueflokk mentaliteten til den yngre garde. Kunne ikke tenkt meg en Iphone selv. Skjermen er for små i forhold til hva konkurentene tilbyr...

Microsoft har flere milliarder dollar på bok. Man skal være rimelig lobotimert hvis man tror at de lar seg overkjøre på software siden. Vent til Windows 8 kommer ut...

Tor W. Andreassen sa...

Mye tyder på at MS vil konsentrere seg mer om corporate markedet ala IBM og HP. Så langt har MS ikke helt lykkes i konsumentmarkedet ref deres egen mobil som raskt ble trukket tilbake.

Anonym sa...

Er det i din evaluering tatt hensyn til andre aspekter enn mobil, applikasjoner og merkevare? Har du tenkt på konsekvensene Bedrift / Privat, utviklingen innen infrastruktur --> tablets --> mobiler , og samhandling. Hvor mange bedrifter sitter med en Microsoft infrastruktur, og når man kan en av de største og viktigste trendene for bedrifter idag, så handler det om effektivisering av de ansatte. Når dette er sagt, hvordan tror man da at effekten av MS Office og Lync/Sharepoint/Note direkte linket ut til mobilen vil påvirke valget av mobil?
Om Bedrift og privat smelter mer og mer sammen, og det kun er WP 7,5/ 8 som støtter dette 100%, hvordan vil dette igjen påvirke standardisering av mobil for bedrifter?
Apple trend kan nok bukke under for effektivitet og noen enkle regnestykker fra HR og økonomiavdelingene.
Dette ble preget av fokus mot bedrift, men det er en meget relativ markedsandel å ta hensyn til..

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Tor W. Andreassen sa...

Dette er en svært relevant kommentar.
Mye tyder på at MS ønsker å ta en større kontroll på coporate markedet hvor integrasjon av selskapsapplikasjoner med distribuerte løsninger vil være sentralt.
Spørsmålet jeg stiller meg er hvorvidt MS vil satse alene på NOKIA eller åpne opp med åpen standard for andre mobiler, inkl Android og iOS. MS-tradisjonen har vært åpenhet.
Gitt dette tror jeg Android vil være den største konkurrenten til NOKIA.

Kolbert sa...

Tor, har du prøvd et WP 7,5 produkt og følger du med på hva som snakkes om på tech-bloggene i verden om dagen?

Gizmodo og Engadget mener helt klart at WP er det eneste friskepustet i mobilverden siden IOS og er den eneste reelle konkurrenten på litt sikt. Dette er mennesker med pulsen på publikum og produktene til enhver tid.

Nokia LUMIA 800, Galaxy NEXUS og iPhone 4S er de mobilene som folk har ventet på og som blir snakket om.

Det er nettopp Nokias gamle storhetstid, med god design og kvalitetsprodukter man venter på. Med et innovativt operativsystem fra kjempen som faktisk kan operativsystem så kan du ikke avskrive dette. Alle som kan kode til windosw kan kode til WP. Med MS sin dominanse på bedriftsmarkedet og utrolig gode integrasjon med dette. Samt sin integrasjon med twitter og FB står de i en god posisjon. Stratigien til MS med gitte kriterier en WP-telefon må ha for å kunne brukes med operativsystemet er også bra. For da slipper de fragmenteringen man ser hos Android.

f.eks: Finn en app som støtter oppløsningen /eller er laget til Galaxy Nexus. Lykke til.

Nokia Lumia 800 er den eneste mobilen som har gitt meg må ha følelse siden min første iPhone. Jeg er ikke den eneste som nyter designet på den.

Søk litt på google og kjenn litt på pulsen på hva som skjer i tech. -For Windows Phone har kommet for å bli, og det blir bare bedre.


Mvh
Apple fan boy!

Anonym sa...

Jeg jobber som mobilselger og observerer både produkter og det kundene faktisk kjøper. Android er på mange måter det Windows alltid har vært; folk vil ha en telefon med disse og disse funksjonene og da får du størst utvalg med dette systemet til en bra pris. For de litt mer kresne brukerne er kulhetstiden for lengst over for iPhone, der kan man ikke bare cashe inn lenger og la de selge av seg selv slik det var før.

Jeg beholder selv iPhone fordi Android er for usikkert, for rotete og dagens nye telefon meget mulig ikke vil få oppdateringer om ett år. Jeg var skeptisk til Windows Phone når det først kom i fjor høst/vinter, men Microsoft har gjort akkurat det jeg håpet de skulle tøre: Å utvikle sakte men sikkert. Windows Phone er nå er et lekkert, sikkert og velfungerende system som stadig flere får øynene opp for.

Microsoft har gjort det Google burde gjort; De har satt minimumskrav til telefonene med systemet slik at du skal få en viss opplevelse uansett hvilken telefon du kjøper.

Det har lenge vært et skrikende behov for noe mellom Apples særhet og Androids overdrevne åpenhet og ville telefonslipp.

Det er fortsatt svært mange som vil ha en telefon med god design og sikkert/velfungerende system, da passer Nokia med WP rett inn.

Anonym sa...

Jeg er nok også av den oppfatning at Nokia + WP er et steg i riktig retning. Man ser nå at flere og flere organisasjoner etterspør mobil integrasjon mot Lync, Sharepoint, Dynamics CRM, OneNote, Office-produktene og når dette da kommer out-of-the-box så blir det et relativt enkelt valg.

Eneste tankekorset slik jeg ser det er at Windows Tablet med Win8 kommer noe for sent. Vi ser at kunder ikke har tid til å vente lenger og etterspør nå løsninger basert på Android - til tross for den risiko de løper.

Når man i tillegg vet at det finnes en haug med .NET-utviklere rundt om som bare venter på 1. februar - da skal det bli tøft for Android.

Mitt tips er nok at Apple har sett dette og venter med lansering av iPhone 5 for å ta noe av brodden av MS + Nokia-kjøret som helt sikkert vil komme.

Anonym sa...

Er fast nokia-kunde (nesten) for hva det er verdt, så venter i spenning på hva De kan få til i fremtiden.

En gang Mercedes, alltid Mercedes right?! dvs. aldri BMW.

Vaktsemd!(LEIƒⱧSIỺI) sa...

Det jo ganske ironiskt at Apple, som i alle år vart ignoret av alle mobil-telefon-produsentar (medrekna NOKIA) [på den måten at mobilane funka dårleg i lag med Mac] no har teke innarsvingen på mobiltelefoni-produsentane sjølve. (iPhone er soleis i grunnen eit økosystem rundt Macintosh - det gjer det meir attraktivt å ha Mac.)

Men sjølv har eg tru på Nokia. Ikkje fyrst og fremst p.g.a. WindowsPhone. Men for di det er Nokia. Trur til dømes ikkje at NOKIA nokon gong kjem til sleppa ein telefon med so mange tryggleikshol som Android-telefonane har.

Og dessutan: Når ein har Android, so må ein òg «ha» Google: Må jo ha ein Google-identitet for å kunna nytta Android Market. (Mogeleg at iPhone er like ille, men NOKIA er ikkje det - etter gamalt.)

Mac-fande

Anonym sa...

Nokia skulle ha satset på Meego for lenge siden. Da hadde de uten tvil vært på topp nå. Det som skjedde var en intern konflikt hvor det mektige Symbian regimet klarte å drepe både Maemo og Meego.

Verden kunne ha vært et bedre sted...

Tor W. Andreassen sa...

En oppsummering av debatten kan være at NOKIA har hatt problemer og står overfor store utfodringer. Nytt OS, ny teknologi og desing samt samspillet med MS kan være et godt utgangspunkt for ny vind i seilene.

Vi må skille mellom NOKIA og MS. Mens NOKIA må kjempe seg tilbake i sitt markedet, må MS finne en vei til mobil markedet. For dem er NOKIA bare en av mange plattformer. Videre er det klart at for MS er mobilmarkedet et lite, men synlig marked. Deres fokus ligger på å utvikle corporate solutions hvor integering av viktige applikasjoner på ulike plattformer, er sentralt.

Oppsummert mener jeg at mens NOKIA sloss for livet, er MS mer et spørsmål om videre utvikling og vekst. Slik sett er NOKIA mer avhengig av MS enn motsatt. Jeg unner NOKIA alt godt i forsøket på å komem tilbake. Håpet er at de ikke er nok et innovativt selskap som mistet grepet på innovasjonen

Anonym sa...

Selvsagt er det håp. I Nederland toppet Lumia 800 salgsstatistikkene for november, dog noe dårligere i UK. Hvordan tallene var i desember, vet jeg ikke.

Hva gjelder MS og mobilmarkedet: Leste senest i går at vekstraten for antall apps i Marketplace det første året overstiger vekstraten Android Market hadde i sitt første leveår. DET er en ganske god indikasjon på hva vi har i vente.

Pål sa...

Tror du bør lese litt mer om teleoperatørenes rolle i dette.
En telefon som må inn på garantien koster en operatør i snitt 750.
Android har for mange returer.
Apple har enda dyrere returer.

Det er også problemer med stabile, gjevne leveranser av nye telefoner (apple er helt latterlig dårlige på dette). Det er bare fanatikere som venter 2mnd på en telefon, alle andre tar det som er i hyllen.

Dette er noe Nokia ikke har problemer med og de har den desidert beste forsyningslinjen.

Hvis operatørene pusher Nokia til 1,- og 999,- er det disse telefonene "folket" kjøper.

Tor W. Andreassen sa...

Pål,
Om du antar at kunder er rasjonelle aktører, kan du ha rett. Dessverre viser mye forskning at folk ikke er så økonomisk rasjonelle som vi liker å tro.
Derfor introduserte jeg i hovedinnlegget betydningen av emosjonell binding til merkenavnet. Utover en håndfull eksperter, vil den store hop se på NOKIA som gårsdagens nyhet (has been), men som prøver seg med 1) nytt OS, 2) nye modeller og 3) samarbeide med MS.
Om de lykkes er helt og holdent avhengig av om store kundegrupper er overbevist om at NOKIA er back in business og at det dermed er sosialt akseptabelt å være knyttet til en av deres telefoner. Det er på dette området Apple har vært helt råe med å bygge merkelojalitet.

Stig-Rune sa...

Tor har helt rett når det gjelder forbrukere, desverre. Det virker som om image og hva naboen har har mer å si enn å finne det som passer for en selv. Ellers ville WP allerede vært en mye mer populær platform, tror jeg.

Jeg tror mye av skylden for at WP har solgt såpass dårlig som det har er IT-pressens anti-ms holdning. Slettes ikke alle har hatt denne holdningen, men det har gjennomsyret mange artikler og de fleste kommentarfelt, og skremt bort eventuelle kunder som ikke skjønner at WP og WM ikke er det samme. I USA og andre land er det også blitt avdekket at personalet i mobilbutikker ofte har hatt et bias mot MS og WP, og at kunder som har spurt om WP har blitt henvist til Android og iOS.

TL;DR; MS, WP og NOKIA må sloss seg gjennom et fiendtligstilt marked, mens Android og iOS blir møtt med nysgjerrigheten og entusiasmen WP faktisk fortjener.

Anonym sa...

En kan drømme om comeback for Nokia, men de vil ikke få det. Windows er ikke spiselig på mobil og i den grad den skulle bli det vil andre mobiloperatører også levere med Windows som ett alternativ. Android og Iphone selger så mye nå at kommentarene her om fordeler Windows skulle hatt faller på steingrunn. I dette caset er det lett å være spåmann. Nokia var ferdig da de ikke heiv seg på Android toget. Et firma i store vanskligheter.

Stig-Rune sa...

Hvorfor er ikke Windows Phone spiselig, egentlig?

Doffa sa...

Forstår at du kan tenke i de baner du gir uttrykk for, men tror nok tiden vil vise at du tok grundig feil..
For det første, Nokia er som merkevare fortsatt sterk. Ett eksempel jeg mener er relevant er Nintendo. De gikk i samme retning som Nokia har gått de siste årene. Mellom ca. 1998 til 2004 var de nesten regnet som ferdig. Ble av noen antydet at de burde legge ned hardware produksjonen, og satse kun utvikling av spill for de andre. Hva hendte??

Microsoft har også slitt litt, og har vel nesten vært fraværende i mobilsoftware markedet. Etter å ha lykkes med windows 7 lanseringen for PC markedet, og begynt utviklingen av windows 8, tror jeg microsoft igjen vil markere seg som softwareutvikler i front på andeler både i privat og bedriftsmarkedet.

Jeg vil som du skjønner -i motsetning til deg- spå at dette blir en kjempesuksess, for begge parter.

Tor W. Andreassen sa...

Doffa,
Den som lever får se! Vi har et punkt hvor vi er uenig( Nokias merkenavn) og to ulike utgangspunker for våre gjetninger om fremtiden:
Mens jeg argumenterer med bakgrunn i Nokias historiske prestasjoner - fra topp på vei mot bunnen, argumenterer du med at fremtidige nye produkter og tjenester vil bringe Nokia tilbake på toppen. En av oss vil få rett

Anonym sa...

Jeg tror at hvis WP7 lykkes så vil Nokia gjøre det samme. Jeg har hatt mange mobiler ifra Nokia og byggekvaliteten på Nokia er bedre enn de fleste på markedet.
Nå har jeg en Samsung Omnia W og er veldig fornøyd med WP7, men kvaliteten på mobilen er jeg ikke særlig fornøyd med. Det virker ikke som om Samsung har brukt noe særlig med ressurser for å lage denne. Jeg skjønner også hvorfor den koster mindre enn Nokia Lumia 800. Det er ikke bare prosessor og antall kverner som er viktig i en telefon. Har hatt HTC desire også, samme der. Dårlig byggekvalitet.
Jeg tror nok at Nokia kommer til å merke at flere kommer til å gå over til dem når de får flere WP7 enheter.

Anonym sa...

Tor W. Andreassen
I din kommentar skriver du at du antar at mennesker har en positiv assosiasjon til Apple og en negativ til Nokia. Der tror jeg du tar feil, hvor du påpeker at Nokia blir sammenlignet med billige produkter på grunn av sine billige telefoner, så gir du jo et argument for at de som har den billige nokia telefonen skal fortsette å kjøpe nokia som smart telefon, hvordan den ene ekskluderer den andre gir du ingen argumenter for, du bare antar det. Det skal også sies at det kan være tegn i markedet på at apple er på vei nedover igjen. IPhone er ikke så fryktelig innovativt, Samsung har på mange måter tatt de igjen. Mange ser også på Apple som den store stygge ulven etter alle søksmålene, dette er noe vi kjenner igjen fra Browser krigen hvor MS tapte mye marked. Du gir egentlig bare et veldig ensidig syn på saken, hvor du velger å glemme eller bare ikke vet så mye om den andre siden av saken. At Nokia har hatt stor suksess med N9, at MS satser veldig sterkt på Windows phone og integrasjonen med windows pcer, ta en kikk på windows 8 også så ser du hva som kommer derfra. Akkurat nå tror jeg det er umulig å spå hva som kommer til å skje, men mest sansynlig vil vi ha 3 store OS å velge mellom i fremtiden.

Anonym sa...

Jeg er enig i at Nokia har en tung vei tilbake til smartphone markedet, men er ikke enig i alle betraktningene i artikkelen. Microsoft vil ikke være passivt aktør til Nokia i mobilmarkedet. Bruken av nettbrett (m/clouds tekn) er på full fart inn overalt og MS vil garantert ikke sitte stille på å se at Android og IOS forsyner seg av dette markedet alene. MS er derfor avhengig av å lykkes i mobil og nettbrett markedet. Måten å få dette til på er gjennom Nokia.

Tor W. Andreassen sa...

Jeg mener at NOKIAS utganspunkt er dårligere enn MS. For NOKIA er MS-alliansen et viktig trekk for å komme tilbake i løpet: mao make or break.

For MS er NOKIA-alliansen ikke like viktig da de vil gjøre sin løsning tilgjengelig for alle som vil benytte deres nye løsning på mobilen.

Anonym sa...

Ser ut som om du har rett Thor. 1 million smart telefoner fra Nokia i q3 er alt for dårlig. Apple og Samsung selger nå til gull, og ser ut til å dele markedet mellom seg, på for eksempel HTC og andre leverandører sin bekostning. Når Nokia selger så dårlig er det klart at Microsoft må gå mye bredere ut, og jeg tror kanskje vi i løpet av året vil se Samsung med Windows 8 nettbrett. For Nokia betyr dette resultatet en fortsatt lang og smertefull nedtur. Det er stor mulighet for at Nokia lider samme skjebne som Sony Ericsson innen mobilsatsning, selv om selskapet ennå kan leve litt på å selge billigtelefoner til utviklingsland. Utfordrere til Apple og Samsung kan i 2012 heller komme fra Huawei, enn fra Nokia.