onsdag 24. september 2014

Apple har fått en bulk i rennommeet!

Etter lanseringen 9 september er det mye som tyder på at Apple står overfor to nye ”Gates”– noe som vil ramme deres rennomme.

Etter at Apple 9 september lansert sine nye iPhon 6 og 6+, Apple Watch, og sitt nye betalingssystem ApplePay, har aksjekursen steget fra USD98 til USD102 i løpet av fjorten dager. Overskriftene i blant annet New York Times var ”Apple is back!”  og speilte på den innovasjons-energien som selskapet hadde under forrige toppleder. 

Kundene har følt det samme og forhåndsbestillingene av iPhone 6 og 6+ var ”all time high”. I uken etter lanseringen solgte de 10millioner iPhon 6 og 6+ og folk står i kø for å kunne kjøpe. Med andre ord: alle ingredienser for en suksess. Men når alt er som lysest, kommer skyer på Apple-himmelen.

Først var det rapporter om at iPhone6+ bøyde seg etter å ha tilbrakt tid i bukselommen. Når vi vet at design er svært viktig for Apple, kan ikke en slik opplysning være av det gode. Dette burde de ha forutsett. Nå kan man si at kundene må unngå å stikke så dyre og avanserte maskiner i en bukselomme. Javel, men kundene er nå engang som de er. De var vant til å stikke mobilen i lommen og vaner er som kjent vanskelig å endre. Nå florerer videoer og Twittermeldinger på Internett om dette. Folk er ikke imponert og kaller det hele for "Bend Gate".

At det nye og mye omtalte operativsystemet iOS8 har blitt oppdatert til iOS8.01 med feil som var større enn de man skulle fikse, er heller ikke gunstig. Nå viser det seg at fingeravtrykk ID funksjonen ikke virker og at det er vanskeligere å få til telefonsamtaler. For dem som har oppgradert er det ikke enkelt å gå tilbake til gammel versjon. Folk er ikke imponert og oppgraderingen er trukket tilbake. 

Fra før husker vi ”AntennaGate” i 2010 da iPhonen droppet samtaler og ”MapGate” i 2012 ved lansering av et eget kartsystem som skulle erstatte Googles. I begge tilfellene måtte Apple beklage og trekke kartløsningen fra markedet. Nå kan man si at dette er mindre saker og med så avanserte løsninger må man regne med noen feil. Mulig det. Men når vi vet at Apples filosofi er bygget på fire ting - kvalitet, design, enkelhet, og sømløs integrasjon- kan man regne med at Steven Jobs snur seg i graven og at Wall Street rynker på nesen over at ikke alt er perfekt.

Apples genistrek og styrke ved lansering av nye løsninger har vært imponerende produkter og løsninger som fra dag 1 har fungert i et samspill med andre produkter og aktører. For eksempel var lanseringen av Apple Pay ikke bare en teknologiske nyvinningen. Nei, de kunne samtidig fortelle at betalingsløsningen med iPhone6 fungerte hos en rekke av de store varehandelskjedene og at flere ville komme til. Dette vil revolusjonere hvordan vi betaler for produkter og tjenester og bankene skjelver.

Apples kunder har på grunn av kvalitet, design og enkelhet adoptert deres produkter og tjenester fortere enn noen andre kundegrupper. Tillit til Apple har vært stikkordet. Når vi nå opplever en rekke store og mindre "AppleGates" begynner denne tilliten å bli angrepet. To ting vil skje. Først har Apples omdømme om perfekte løsninger fått en ripe i lakken. For det andre vil adopsjonen av nye Appleprodukter og tjenester ta lengre tid siden folk vil unngå barnesykdommene ved å være første mann ut.

Alle bedrifter er avhengig av hurtig adopsjon og diffusjon i markedet. Dette er den beste måten å blokkere ut konkurrentene på. Desto lengre diffusjonen tar desto lettere er det for konkurrentene å svare og komme inn igjen på markedet. ”The window of opportunity” er kort i markeder preget av intens konkurranse. For å lykkes må man innovere fort, merkbart, og feilfritt. Apple har vist at de ikke helt klarer dette. Folk vil reagere med å avvente og investorer vil være mer moderate i sin verdisetting av aksjene og selskapet. 

I sum mener jeg at Apple, som i følge Steven Jobs skulle skape en bulk i universet, har fått en bulk i rennommeet.

Oppdatering 9 oktober 2014: 
Adopsjonen av iOS8 er saktere enn tidligere oppgraderinger og aksjen trader nå rundt USD100

Ingen kommentarer: