mandag 18. november 2013

The App Generation: en bokomtale

Som voksen er det neste umulig å ikke legge merke til ungdommers nære og ofte altoppslukende forhold til smarttelefoner. 

Bevisst eller ubevisst driver de stadig å sjekker om det er noe nytt: emailer, sms’er, Facebook oppdatering, Twittermeldinger, etc. Å benytte den for å ringe virker neste underordnet. 

Ungdommers forhold til sine smarttelefoner har fasinert meg over lengre tid og på mange kontinenter. Om det er noen trøst er det likt alle steder hvor jeg har observert ungdommer i og utenfor studentlivet. 

Tidlig konkluderte jeg med at sosiale medier er usosiale i sin natur ved at de ikke bringer mennesker sammen på et dypere og nærmere plan. Alt synes å bli mer overfladisk – noe Nicholas Carr fanger i sin bestselgerbok The Shallow. Carrs store spørsmål er om Google kan gjøre oss dummere eller vil de korte tankene ta over?

Stor var min glede da jeg kom over boken ”The App Generation: How Today’s Youth Navigate Identity, Intimacy, and Imagination in a Digital World”, 256 sider, av Howard Gardner and Katie Davis utgitt på Yale University Press, 2013. Pris: USD25. Fås på Kindle også.

Professorene Howard Gardner (Harvard University) og Katie Davis (University of Washington) kaller dagens unge App-generasjonen, og i boken diskuterer de hva det betyr å være "app - avhengig" (app-dependent) versus "app-aktivert " (app-enabled) og hvordan livet for denne generasjonen skiller seg fra livet før den digitale tidsalder .

Gardner og Davis er opptatt av tre viktige områder av ungdomsliv: identitet , intimitet og fantasi . Gjennom grunding forskning, inkludert intervjuer av unge mennesker, fokusgrupper av de som jobber med dem, og en unik sammenligning av ungdommelig kunstneriske produksjoner før og etter den digitale revolusjonen , avdekker forfatterne ulempene med appene. Kort oppsummert er ulempene at appene kan hindre en følelse av identitet , lede til overfladiske relasjoner med andre, og hindre kreativ fantasi .  Det er et paradoks at nå som man er mer knyttet til andre gjennom apper at unge mennesker føler seg mer ensomme. Dette poenget finner vi i igjen i Sherry Turkles bok Alone Together

På den annen side er fordelene av appene like slående: de kan fremme en sterk følelse av identitet, utvikle dype relasjoner, og stimulere til kreativitet . I følge Gardner og Davis er utfordringen å våge å gå forbi det åpenbare som appene er designet for - det vil si bli app aktivert. Men verst av alt virker det på forfatterne som at dagens unge ser på livet som en super app: det meste kan planlegges og programmeres.

Jeg anbefaler boken sterkt for dem som undrer seg hva det vil si å være ung i dag med så mange hjelpemidler blant annet apper, til disposisjon. For lesere som mener at alt var bedre før, vil boken være en ”eye opener” inn i det moderne liv. Selv om forfatterne er forskere, skriver de svært hverdagsliv og gjør dermed stoffet og tankene deres lett tilgjengeglig.


Boken har en egen hjemmeside med et godt foredrag av forfatterne. 

Ingen kommentarer: