Et 1) samlet mediebilde etter onsdagens annonsering av Steven Jobs avgang som leder av Apple, har vært preget av store ord. Fra nåtidens Henry Ford via innovasjons guru til markedsføringsgeni. Historien viser at de alle har rett.
I 1984 lanserte Apple Macintosh gjennom sin "Hall of fame" reklamefilm som spilte på George Orwells bok "1984". Fordi reklamefilmen i seg selv var en innovasjon, ble den vist på samtlige av USAs nasjonale TV-nettverk som en nyhetssak samme dag! Ikke verst. I reklamefilmen fremkom det med all tydelighet at Apple var en motstrømskandidat.
Det mange ikke vet eller husker, var at Macintosh ikke var den første mus og grafisk brukergrensesnitt PC'en på markedet. Men den hadde et annet attraktivt desing, var svært brukervennlig og hadde høy kvalitet.
I 2001 lanserte de en "gammel" teknologi MP3-spillere på en helt ny måte: iPod. Igjen var det snakk om et revolusjonerende nytt produkt. Desing, kvalitet og enkelthet var igjen grunnleggende. På veien mot iPod var det et stort hinder: tilgang på musikk på en enkel måte. Løsningen var iTunes som har blitt verdens største musikkbutikk. At Apple aldri hadde vært i musikkbransjen, er en annen historie, men viser litt av Jobs intuisjon og risikovillighet.
I 2007 lanserte Apple iPhone - ikke den første smartphonen på markedet, men den mest attraktive. Nokia, den gangen den dominante mobilleverandøren, lurer ennå på hva det var som skjedde da gulvet forsvant under beina deres. Resepten var igjen den samme: design, kvalitet og enkelhet. Nøkkelen til iPhone ligger ikke så mye i mobilfunksjonen, men i alle appene som har vokst opp rundt den.
I 2010 lanserte de igjen noe revolusjonerende: iPad. Et produkt ingen hadde sett før og ingen visste hvordan ville klare å presse seg inn mellom iPhone (smartphone) og PC'en. I dag vet alle hvordan den utmerket passer inn og ikke minst spiser seg inn på PC-markedet. Jobs kalte under lansering av iPad2 i februar 2011 tiden etter lanseringen av iPad1 "The post-PC area" og at "the others simply don't get it". At Jobs. som da var sykemeldt fra Apple, ble mottatt med stående ovasjoner, sier alt om hans stilling blandt brukerne.
At Steven Jobs har vært til glede og nytte for de mange millioner brukere av Apples produkter er åpenbart: dominerer innen musikk, MP3, smartphone og Tablet. Men hva har Steven Jobs betydd for aksjonærene?
Ved lanseringen av Apple i desember 1980 var aksjen justert for split etc notert til USD2,75. Innen 1983 var aksjen i USD 8. Den nådde da et platå siden flaggskip produktet MacPC slet i markedet. Dette ledet til den opprivende konflikten med daværende administrerende direktør for Apple, John Scully. Resultatet var verdens historiens største feiloppsigelse. Da Jobs ble forvist fra sitt eget selskap 31 mai 1985 var aksjen notert i USD 1,98 og mørke finansielle skyer lå over selskapet. I 1996 kom Jobs tilbake til Apple og resten er historie. I dag kjemper selskapet med EXXON om å være verdens mest verdifulle selskap og aksjen noteres til USD368. Bottom line: Steven Jobs har vært gull verdt for aksjonærene. Men hva nå?
Nå, i Apples post-Job æra, sitter brukere og aksjonærer og lurer på hva Tim Cook kan gjøre av mirakler for dem. Vil Steven Jobs "midas touch" kunne fortsette? For de neste tre årene er det ingen grunn til bekymring da selskapet vil følge Jobs veikart, men der etter? Nøkkelen ligger i hvorvidt Cook klarer å beholde nåværende lederteam og tiltrekke seg talenter på samme måte som Jobs gjorde. Allerede nå vet vi at lederen av Apples fantastiske Apple stores har forlatt dem for å jobbe i J.C.Penny. Er han den første av mange? Svaret ligger i Tim Cooks hender.
1) Gjengitt i Aftenposten Økonomi 30 august 2011.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar