tirsdag 29. august 2023

'Fancy Bear Goes Phishing" - en bokomtale

FANCY BEAR GOES PHISHING: The Dark History of the Information Age, in Five Extraordinary Hacks | av Scott J. Shapiro | illustrert | 420 ss. | Farrar, Straus & Giroux | $30


La det være sagt med en gang, forfatteren vet hva han snakker om. Scott J. Shapiro er professor i jus og filosofi ved Yale Law School, samt direktør for Yale Center for Law and Philosophy og deres CyberSecurity Lab. Det gjør at man kan slappe av og ta innover seg budskapet i boken.

Idagens digitale samfunn eksisterer det et paradoks: vi bruker teknologi daglig, men forstår sjelden hvordan den faktisk fungerer. 

I en verden der informasjon er en uvurderlig valuta, er vår manglende forståelse av hvordan den lagres, brukes og beskyttes en sårbarhet vi ikke kan ignorere. 

Scott J. Shapiro tar oss med på en "introduksjon-bok" reise i boken "Fancy Bear Goes Phishing," der han henter inspirasjon fra sin anerkjente hacking-klasse ved Yale University. Resultatet er en forbløffende avdekking av filosofien og teknologien som ligger bak hacking i vår digitale tidsalder.

Med en bemerkelsesverdig kombinasjon av klarhet og humor, viser Shapiro at kjerneårsaken til cyberkriminalitet sjelden er feil i koden, men heller feil i vår kollektive psykologi og samfunnsstruktur. "Fancy Bear Goes Phishing" tar oss med på en utforskning av historiene som formet hackingverdenen, fra den beryktede Robert Morris Jr., som ved et uhell brakte internett til knærne på 1980-tallet, til den oppfinnsomme "Dark Avenger" fra Bulgaria, skaperen av den første muterende datavirusmotoren. Vi møter også en 16 år gammel hacker fra South Boston som tok kontroll over Paris Hiltons mobiltelefon, russiske etterretningsoffiserer som forsøkte å manipulere et amerikansk valg, virusene ILOVEYOU, LOVELETTER – og mange andre.

Bokens styrke ligger ikke bare i dens engasjerende fortellinger, men også i dens evne til å gjøre komplekse tekniske begreper tilgjengelige for alle. Shapiro går forbi bits og bytes, og graver i de menneskelige aspektene ved hacking – hackeres motivasjon og de psykologiske mekanismene som gjør dem så overraskende effektive.

Gjennom "Fancy Bear Goes Phishing" blir det klart at cybersikkerhet er en felles utfordring vi ikke kan overse. Ingen av oss er immune mot potensielle cyberangrep, og boken minner oss om viktigheten av å forvalte vår informasjon med omhu, samtidig som vi aktivt beskytter oss mot de skjulte farene i det digitale landskapet.

Boken er også en påminnelse om at hacking ikke er en problemstilling for spesialister alene. Det er en utfordring som angår oss alle, og som krever en felles innsats for å møte. 

For alle som søker å dykke dypere inn i verden av hacking og cybersikkerhet, er "Fancy Bear Goes Phishing" en bok jeg varmt anbefaler. Den leverer ikke bare en underholdende leseopplevelse, men gir også en dypere forståelse av de avgjørende problemstillingene vi står overfor i dagens digitale virkelighet.

Ingen kommentarer: