mandag 25. november 2019

Shopping og bærekraft

Vi er på full fart inn i varehandelens julehandel. Det er nå negative røde regnskapstall skal omformes til sorte overskuddstall. Med knappe marginer på varene må volumet opp. Metaforisk er det lett å se for seg at kjøpmenn og kunder sammen danser rundt gull-kalven.

Den kommende uke (25 november til 2 desember 2019) er spesielt travel med mange handelskampanjer. I USA har man Thanksgiving (torsdag), Black Friday, lørdag, søndag, og Cyber Monday hvor omsetningen totalt sett er antatt å bli $28,9 milliarder hhv 4,4$; 7,5$, 3,6$, 4$, og 9,4$. For å sette tallene i perspektiv er dette opp fra 2018 med hhv +19,5%, 20,3%, 17%, 16,9%, og 18,9%. Dette er vist i figuren.


Handelen er flink til å skape spesielle handledager med mer eller mindre gode tilbud. I følge DN.no er noen nettbutikker spesielt kreative og setter opp prisene før handledagene slik at man (ulovlig) kan skape inntrykk av gode tilbud med store avslag. Om årets handlefest vil være lønnsom eller ikke, vet vi pt ikke. 

Men det vi vet er at konsumentene i denne uken møter seg selv i svingdøren uten å kjenne seg selv igjen. Jeg tenker konkret på diskusjonene om FNs bærekraftmål hvor mye handler om de 3 R-ene: Reduce, Reuse, og Recycle. 

For å nå målene om økt bærekraft må leverandører og kunder jobbe sammen. Det er vanskelig å finne dette igjen i markedsføringen av de kommende handledagene. Dette synes jeg er et paradoks – noe som får meg til å sitere Ibsen: Å tenke det, å ville det, men å gjøre det?? Tallene over viser med all tydelighet at dette er krevende. 

Ingen kommentarer: