En nylig Gallup-studie, som dekker 70 prosent av verdens befolkning, viser en høy forekomst av ensomhet - spesielt blant unge voksne. I Norge viser data fra SSB at 23 prosent av unge voksne og mer enn hver fjerde kvinne og hver femte mann opplever sterk ensomhet.
Det offentlige gjør mye for å bekjempe ensomhet, men ressursene er ikke alltid tilstrekkelige eller tilpasset behov. Her har sosialt entreprenørskap en viktig rolle, ved å tilby innovative løsninger som strekker seg utover tradisjonelle metoder.
Sosialt entreprenørskap representerer en unik tilnærming til sosiale utfordringer ved å kombinere innovasjon, ressursfullhet og en dyp forståelse for samfunnets behov. Disse sosiale virksomhetene streber etter å utvikle bærekraftige løsninger som adresserer årsakene til komplekse problemer som ensomhet. I stedet for å søke profitt, er målet å skape sosial verdi og varig endring. Til tross for dette opplever de mistenkeliggjøring og utfordringer som finansiering og politiske barrierer.
I Norge har vi sett fremveksten av flere initiativer, hvor Ferd er sentrale for finansiering, som tar i bruk prinsippene for sosialt entreprenørskap for å håndtere ensomhet:
1. Nabohjelp er en digital plattform, utviklet av OBOS, som er lastet ned av over 100 000 mennesker. Appen skal gjøre det enkelt å be om hjelp fra naboer og andre i den umiddelbare nærhet, men også kunne tilby hjelp og dele ting som skjer i nabolaget.
2. Mental Helse Ungdom setter søkelys på mental helse og bekjemper ensomhet blant unge mennesker. Med tjenester som en anonym nettprat for ungdom, samt organisering av sosiale møter og aktiviteter, tilbyr de en plattform der unge kan dele sine erfaringer og følelser trygt, og finne fellesskap og støtte.
Plattformløsninger som AmityApp viser hvordan teknologi kan brukes til å knytte mennesker sammen på nye måter. På den analoge fronten, har Røde Kors og andre NGOer programmer som fremmer direkte samvær og fellesskap. Eksempler fra utlandet inkluderer BridgeBuddies og Hybrid Hangouts og viser løsninger som kombinerer teknologisk bekvemmelighet med fysisk nærhet. I tillegg til digitale og fysiske møteplasser, kan man også benytte nye teknologier som digitale tvillinger, chatbots, og service roboter. Poenget er at med nye teknologier kan vi få nye aktører og løsninger for sosial tilknytning. Målet er å gjøre godt for dem som ikke har det godt.
For å øke sosialt entreprenørskap bør lovgivere støtte dette gjennom offentlig-private partnerskap, skattefordeler og forutsigbarhet, slik at sammenkoblede ressurser og kunnskap kan skape innovative løsninger mot ensomhet. Privat-offentlig samarbeid er essensielt for bærekraftige, samfunnsnyttige resultater
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar