Innen dagligvaresektoren har resepten for suksess så langt
vært basert på standardisering av sortimentet for max omløpshastighet, volum i
innkjøp for max rabatt og en ultra effektiv logistikk som distribuerer varene
til et nettverk av butikker. Innovasjonene har med andre ord primært vært i
oppstrømssiden – noe som gjør REMA og KIWI svært like hverandre med unntak av
farger og uniformer. En annen forskjell er at KIWI eier flere av sine butikker
mens REMA har flere på franchise.
Mens butikkfarger ikke skulle bety noe for kundenes
tilfredshet, vil eierformen kunne ha en betydning ved at en franchisetaker
arbeider for egen lommebok og har dermed et større incentiv til å sikre
kundenes tilfredshet. Data fra Norsk Kundebarometer tyder på at dette er
tilfelle. Målt på kundetilfredshet ligger REMA gjennomgående høyere enn KIWI
for perioden 2010 til 2016. Dette er vist i figuren.
Når vi nå vet at REMA taper markedsandel (kundene handler
andre steder) kan en grunn til økningen i REMAs kundetilfredshet være at det er
kjernekundene – de mest tilfredse og lojale - som blir værende igjen. At KIWIs
tilfredshet stiger i samme periode viser at de evner å absorbere nye kunder inn
i sitt servicekonsept. Vanligvis finner man at vekst i markedsandelen skjer på
bekostning av fall i kundetilfredshet ved at man tiltrekker seg kunder med
avvikende preferanser – kundemassen blir mer heterogen. I følge data fra Norsk
Innovasjonsindeks ved NHH, blir KIWI oppfattet som noe mer innovative enn REMA
av kundene. Utviklingen gir grunn til bekymring for REMA1000 og de må gjøre
noe.
Siste tiltak er å kutte i varesortimentet og innlede et
tettere samarbeide med de gjenværende leverandørene. Tanken er at ved å
plassere større ordre hos noen få, vil de oppnå bedre innkjøpsbetingelser.
Strategien er god, men den forutsetter at kundene liker den. Det får meg til å
spørre: Hva gjør en dagligvarebutikksom som har et smalere, men kanskje dypere
varesortiment, mer attraktiv i markedet?
REMAs tiltak er i tråd med det dominante synet innen
varehandel – oppstrømseffektivitet, men kan i praksis føre REMA enda nærmere
stupet ved at de blir mindre attraktive i markedet. Dødsspiral argumentet (1)
bygger på at kundene kjøper en portefølje av produkter, ikke enkelt
produkter. Dødsspiralen oppstår når
ledere ønsker å optimalisere lønnsomheten ved å hele tiden trimme bort
produkter med lav margin, ofte de som har en litt ugunstig konkurransesituasjon.
Tanken er at dette vil gi et sortiment av produkter med høyere
gjennomsnittsmargin og dermed høyere butikklønnsomhet.
Innen dagligvarer er kjøpsmønsteret i stor grad basert på
bekvemmelighet, vaner og kundelojalitet. Man handler der hvor man 1) bruker
minst tid og 2) hvor man får det meste på ett sted. En trimming av
produktporteføljen, som REMA gjør, for å øke lønnsomheten kan dermed skape
uorden i kundens produktportefølje. Når kundene må bruke mer tid på å handle
ved at visse produkter nå mangler, kan det lede til fall i kundetilfredsheten,
økt kundefrafall og reduserte markedsandel. Dette kan i neste runde lede til en
ytterligere trimming av produktsortimentet – dermed er dødsspiralen i gang.
REMAs grep er forståelig, men virker fra utsiden vinglete.
For ikke lenge siden kjørte REMA en kampanje hvor de direkte konkurrerte med
sine leverandører med egne lav-pris merker. Den gang var argumentet at
konkurranse skjerper innovasjonen hos leverandørene. Med andre ord krig. Nå
heter det at tettere samarbeide med noen få leverandører styrker lønnsomheten
og innovasjonen. Med andre ord relasjon. Vinglingen i strategi vitner i beste
fall om kreativitet, men i viser i verste fall en virksomhet som kjemper med
ryggen mot veggen. Håpet er at REMA ikke er det nye ICA.
1) Rust, Roland T., Valarie A Zeithaml, Katherine N.
Lemon, Ed. (2000). Driving customer equity: How customer lifetime value is
reshaping corporate strategy. New York:,
The Free Press.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar