lørdag 4. november 2023

Hvorfor batteriproduksjon i Norge en dårlig ide

Batteriproduksjon er en industri i rask vekst, drevet av den globale etterspørselen etter bærekraftige energiløsninger. Mens Norge overveier mulighetene for å etablere en lokal batteriproduksjonsindustri, må man vurdere både mulige fordeler og utfordringer, og ikke minst alternativ bruk av knappe ressurser.

Argumenter mot batteriproduksjon i Norge

Global konkurranse: Over 90% av batteriproduksjonen er lokalisert i Asia, spesielt Kina, Japan og Korea. Disse landene vil sannsynligvis forsvarer sine markedsandeler ved å øke kapasiteten.

Skatte- og subsidieinsentiver i USA: USA tilbyr sterke finansielle insentiver for grønn virksomhet, som kan tiltrekke investorer.

Geografisk avstand til markeder: Den største veksten i etterspørselen etter batterier kommer fra Asia og Nord-Amerika, og Norge risikerer å bli en nisjeaktør på grunn av geografisk avstand.

Mangel på arbeidskraft og kompetanse: Det kan være bekymringer om tilgjengeligheten av kvalifisert arbeidskraft i Norge og manglende kompetanse.

Strøm som en knapphetsfaktor: Selv om Norge har tilgang på ren energi, bør man vurdere om batteriproduksjon er den mest effektive bruken av denne ressursen.

Pris og kvalitet: Læringskurven og de synkende kostnadene for batteriproduksjon globalt kan påvirke lønnsomheten i et høykostland som Norge. Her er Norge sene ut av startgropen mens de andre er godt i gang.

Norske strømpriser: Strømprisene i Norge kan bli mer påvirket av europeiske priser gjennom ACER-avtalen og billig strøm vil forekomme sjeldnere.

Risiko og investeringer: Å transformere eksisterende næringer til å bli mer grønne, kan være mindre risikabelt og gjøres fortere enn å bygge en ny grønn næring fra bunnen av.

Argumenter for batteriproduksjon i Norge

Marked i vekst: Batterimarkedet er i sterk vekst, drevet av økende global etterspørsel etter elektriske kjøretøy og lagring av fornybar energi.

EU's ønske om uavhengighet: EU ønsker å redusere sin avhengighet av Kina ved å styrke lokal produksjon.

Tilgjengelig overskuddsstrøm: Norge kan periodisk ha tilgang på billig overskuddsstrøm fra fornybare kilder som kan brukes i produksjonen.

Norge kan innta en nisjeposisjon basert på kunnskap om batteriers unike bruksområder som for eksempel el-båter/ferger, i bruk i ekstreme klimaforhold til havs - oljeplattformer, fiskemærer, eller til lands hvor kulde er et element - for eksempel arktisk.

Fremtiden

I dagens Norge utgjør tjenester om lag 80 prosent av fastlands-BNP og sysselsetter 80 prosent av arbeidskraften. Innen 2060 vil tjenester utgjøre 90 prosent av fastlands BNP og industri fem prosent. 

Global handelsstatistikk viser at tjenester øker mens varer flater ut. Da virker oppbygging av fabrikk-kapasitet for produksjon av tilnærmet generiske varer som skal fraktes over lange distanser, underlig. 

Fremtiden er kompetanse og digitale tjenester. Fremtidene er å bygge tjenester på toppen av de etablerte eksportlokomotivene slik at disse i større grad definerer seg som tjenesteytende virksomheter. Fremtiden er økt eksport av tjenester.

Konklusjon

Det er viktig å veie de mulige fordelene med batteriproduksjon i Norge mot de mulige utfordringene. En grundig analyse av alternativ bruk av arbeidskraft og energi, markedsforhold, kostnader, kompetanse, og geopolitiske faktorer i et fremtidsperspektiv, vil være avgjørende for å ta en informert beslutning. I dette bilde virker batteriproduksjon å ta oss til fortiden fremfor fremtiden.


Ingen kommentarer: