Det arkaiske video- og spillkonsoll-selskapet GameStop med slagordet «Power to the gamers”, har vært i nyhetene i slutten av januar. I sin begynnelse tidlig på 2000-tallet var selskapet og deres fysiske butikker et samlingssted for ungdommer som elsket spill og ikke minst noen å snakke med om spill.
Suksessen gjorde at de etablerte tusenvis av nye butikker rundt i verden – en ekspansjonsperiode hvor de formelig trykket penger og aksjekursen mer enn doblet seg i 2007.
Men internett og endrede handlevaner innhentet dem. Siden 2014 har aksjekursen pekt sørover. I slutten av august 2020 ble aksjen omsatt til vel 40 kroner. Men så skjedde det noe. 12 januar i år endret aksjen bane og begynte å peke nordover. 4 januar, 2021 sto aksjen i 172 kroner. Noe var på gang.
Til tross for selskapets dårlige økonomi og markedsutsikter, var det noen GameStore elskere som av nostalgiske og opportunistiske grunner ville bekjempe de økonomiske tyngdelovene – heftig oppmuntret av kjøpsoppfordringer fra aksjestedet Reddit. I den andre siden av kamparenaen stod Wallstreet og noen av de største hedgefonds som tenkte motsatt: aksjen skal ned i verdi. David mot Goliat om hvem som har rett!
De store hedgefondene, velutdannet innen matematikk, statistikk og økonomiske analyser og med lang fartstid i aksjemarkedets rasjonalitet, så en mulighet i dette bildet og veddet på at uprofesjonelle «gamerne» tok feil og shortet GameStop-aksjen i bøtter og spann. «Å shorte» en aksje betyr å låne aksjer av andre for å selge i dag med tilbakebetaling senere til en lavere pris og dermed gjøre en fortjeneste.
Dette ikke-uvanlige spillet på Wallstreet opprørte enda flere «gamere» og småspekulanter som nå fikk vann på mølla. De ønsket å peke nese til de profesjonelle spekulantene ved å vise at småfolket også kan bestemme hva som er verd noe. Målet med aksjehandelen utviklet seg nå til å påføre hedgefondene et økonomisk tap. Og det gjorde de!
En armada av småinvestorer, som heiet på hverandre, bestemte seg for å kjøpe GameStop aksjer (og gjerne selv tjene noen penger i prosessen). Plattformene de benyttet for å kjøpe/selge GameStop-aksjer var Robinhood. Dette er en mobil-plattform som var utviklet for å demokratisere aksjehandelen ved å gjøre det lettere for ikke-profesjonelle investorer å investere mindre beløp. Resultatet var at horder av småinvestorer, ofte uten noen innsikt i hva de kjøpte, presset prisen på aksjen oppover fra 400 kroner, 20 januar, til toppnotering på 3475 kroner 27 januar. I etterkant har aksjen falt til 2000 kroner.
Det interessante er at ingenting i den underliggende verdiskapingen eller forretningsmodellen i GameStop hadde endret seg. Aksjekursutviklingen hadde med andre ord ingen forankring i virkeligheten og aksjen vil før eller siden krasje. Trykket på GameStop-aksjen medførte at en rekke av Wallstreets hedgefondene som hadde shortet måtte realiserte store tap (Melvin Capital tapte 53% av porteføljen sin) – til sammen 20 milliarder dollar ifølge nettstedet Fortune.
Hva er moralen? David slo Goliat og påførte hedgefondene smerte og i prosessen endret «day trading» for alltid. Aksjekurser kan manipuleres gjennom investorers hausing av en aksje – ofte uten annen interesse enn nettopp det. Målet er å finne en kjøper som tror at aksjen vil stige ytterligere. La det være sagt: å kunstig øke kursen, som i tilfellet GameStop, er uetisk – spesielt når det er snakk om private små-investorer som kommer sent inn i utviklingen og kan tape sparepengene sine. Av denne grunn kan vi regne med at GameStop episoden vil få regulatoriske konsekvenser.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar