Publisert i Dagens Perspektiv Synspunkt 12 desember 2024.
Norske virksomheter har økt sine FoU-investeringer de siste fem årene, men ligger fortsatt bak våre naboland, Europa og USA. Hvor lenge kan vi surfe på gammel kunnskap?
Paul Romer, nobelprisvinner i økonomi, viste at økonomisk vekst i moderne samfunn drives av ideer, teknologi og innovasjon snarere enn av fysiske ressurser. Han mente at kunnskap og teknologiske gjennombrudd er ubegrensede så lenge riktige insentiver og investeringer er til stede.
For moderne økonomier blir forskning og utvikling (FoU) avgjørende for fremtidig vekst. Gjennom systematisk innovasjon kan samfunn og bedrifter oppnå større produktivitet, nye markeder og bærekraftig verdiskaping. Det er derfor tankevekkende at Norges FoU investeringer ligger etter land som vi liker å sammenligne oss med, inkludert våre naboland.
En artikkel i Financial Times 3. desember i år analyserer FoU-utviklingen blant verdens 100 største selskaper fra 2013 til 2022. Teknologiselskaper har med sine massive FoU-investeringer styrket posisjonen som globale økonomiske drivkrefter. Samtidig viser bilindustrien hvordan selv etablerte sektorer må prioritere FoU for å holde tritt med teknologisk transformasjon.
Fra 2013 til 2022 har teknologiselskaper som Apple, Microsoft og Alphabet (Google) dominert FoU-kartet. Alphabet investerte alene nærmere 40 milliarder euro i 2022, noe som har muliggjort gjennombrudd innen AI, skytjenester og forbrukerteknologi. Dette illustrerer hvordan FoU skaper økonomisk vekst ved å åpne nye markeder og øke produktiviteten. I samme FT-artikkel viser man at USAs produktivitet er langt over G7-området.
I kontrast har bilindustrien, med aktører som Toyota og Volkswagen, vist en moderat økning i FoU-investeringer. Selv om sektoren har omfavnet elektrifisering og autonom teknologi, har veksten i markedsverdi vært mindre dramatisk enn i teknologisektoren. Dette skyldes blant annet sektorens kapitalintensive natur og reguleringsutfordringer.
FoU-investeringer gir ikke bare resultater for enkeltbedrifter, men har også bredere økonomiske implikasjoner. For eksempel viser 2019- data fra Eurostat at EU-land med høyere FoU-intensitet, som Sverige (3,39 % av BNP) og Tyskland (3,17 % av BNP), har sterkere økonomisk ytelse sammenlignet med land med lavere FoU-investeringer. Videre har Sør-Korea og Israel, som investerer over 4 % av sitt BNP i FoU, opplevd betydelig økonomisk vekst, noe som understreker sammenhengen mellom FoU-investeringer og økonomisk utvikling. Teknologisektorens innsats har skapt millioner av arbeidsplasser og inspirert innovasjoner på tvers av sektorer. Samtidig har sektorer som helse og industri, med moderate FoU-satsinger, bidratt til stabil vekst.
For nasjoner og selskaper handler det om å balansere ressurser mellom modne sektorer og fremvoksende teknologier. Det er i denne spagaten Norge nå befinner seg hvor vi lener oss for mye på de modne sektorene og under-investerer i FoU. En sterkere FoU-satsing kan sikre innovasjon og økonomisk bærekraft samtidig som vi møter utfordringer knyttet til klima, helse og digitalisering.
Mens FoU handler om å bruke penger på å utvikle ideer, handler innovasjon om å tjene penger på ideer. FoU er ikke bare en kostnad – det er en investering i fremtiden. Noe Norge sårt trenger.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar