mandag 10. juli 2023

Den økonomiske gevinsten med ChatGPT


AI vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som bruker AI vil erstatte de som ikke bruker AI fordi de er mer produktive og lønnsomme.


Diskusjonene om fordelene og ulempene ved ChatGPT har vært intense siden lanseringen i november 2022. Vi har sett argumenter som dreier seg om økt produktivitet, bedre kvalitet, bekymringer om arbeidsplasser, og ikke minst spørsmål om personvern og etikk. Men inntil nylig har vi manglet en konkret kvantifisering av de økonomiske gevinstene denne teknologien kan gi.


En fersk studie fra McKinsey viser at generativ AI, som inkluderer ChatGPT, faktisk kan bidra til betydelig økt verdiskaping. Basert på 63 brukscaser har forskningen anslått at denne teknologien kan tilføre den globale økonomien mellom 22 000 og 38 000 milliarder norske kroner årlig. Dette tilsvarer nesten 10 ganger Norges BNP i 2022. Områder hvor effektene er størst er innen salg, markedsføring, programvareutvikling, og innovasjon. Generativ AI representerer med andre ord en utrolig mulighet for bærekraftig økonomisk vekst.

Studien analyserte den konkrete påvirkningen generativ AI har på ulike sektorer og bransjer. Resultatene viste at implementering av generativ AI kan gi betydelige fordeler, inkludert økt effektivitet, kostnadsreduksjoner og nye forretningsmuligheter.

Generativ AI er spesielt egnet for oppgaver som krever kreativitet og problemløsning. Teknologien har evnen til å skape autentiske og realistiske resultater innen kunst, design, musikk og tekst. Bedrifter kan dra nytte av generativ AI ved å utvikle innovative produkter og tjenester, skape personlig tilpassede opplevelser for kundene og forbedre beslutningsprosesser.

McKinsey-rapporten identifiserte tre hovedområder der generativ AI kan ha stor effekt: produksjon og automatisering, forskning og utvikling, samt kundedrevet personalisering. Innen produksjonssektoren kan generativ AI bidra til å optimere prosesser, redusere feil og avfall, og betydelig øke produktiviteten.

Innen forskning og utvikling kan generativ AI fremskynde innovasjon, oppdage nye sammenhenger og forbedre eksisterende teknologier. Innen kundedrevet personalisering kan generativ AI hjelpe bedrifter med å tilby skreddersydde opplevelser basert på kundenes preferanser og behov.

Det er likevel viktig å ta hensyn til de etiske og juridiske spørsmålene knyttet til generativ AI. Det er nødvendig å etablere klare retningslinjer og reguleringer som sikrer ansvarlig utvikling og bruk av teknologien, samtidig som personvernet ivaretas. Konseptet "demokratisk AI" legger vekt på nettopp dette.

Generativ AI gir oss en unik mulighet for økonomisk vekst og innovasjon. Som ledere må vi omfavne denne teknologien og ta de nødvendige skrittene for å utnytte dens fulle potensial, samtidig som vi sikrer en forsvarlig og etisk bruk. Ved å gjøre dette kan vi legge grunnlaget for en mer produktiv og bærekraftig global økonomi.

Ingen kommentarer: