søndag 26. juni 2022

Akvariet i Bergen skifter navn!

FOTO: ROJ FERMAN / ROJ FERMAN

Og så skjedde det igjen! 9 juni 2022, og som en del av etableringen av det nye akvariet i Bergen, skifter ledelse navn til Verdenshavsenteret O – eller O på folkemunne. På vanlig måte kommer sinnene i kok – spesielt i Bergen. Men bør vi bekymre oss? Det enkle svaret er nei. La meg utdype

 I Norge har vi en lang historie i å skifte navn og logo på kjente og kjære virksomheter og institusjoner. NSB ble til Vy. Statoil-stasjonen ble til Circle K. Oljeselskapet Statoil ble til Equinor. Musene i Bergen ble til Kode 1,2,4.  BKK ble til Eviny. Hver gang har det oppstått støy som har lagt seg etter en kort stund.

 Historien gir oss minst tre lærepunkter. For det første viser opprør rundt kjente navneskifter at folk har emosjonelle koblinger til merkenavn. Kunder og innbyggere kommer i affekt. Årsaken er at de forbinder noe unikt med navnet og logoen som nå blir visket ut og bort.

 For det andre har vi lært at det med navneskifte følger med en endring i den grafiske utformingen av logoen – noe NSB, Posten og Telenor fikk oppleve da de endret sine grafiske utforminger.

For det tredje har historien vist at folks hukommelse er kort. Vi glemmer det gamle og tilpasser oss til det nye. I dag er det få – om noen – som hisser seg opp over tapet av Statoil eller Vy eller at BKK nå heter Eviny. Grunnen er at det er grenser for hvor lenge man evner eller orker å gå rundt å være opprørt. Livet er for kort.

Navneskifte oppstår som regel som en funksjon av en større begivenhet som oppkjøp og fusjon. Men det kan også oppstå i et hamskifte i virksomhetens utvikling. Da handler det om hva selskapene ønsker å fortelle publikum hva de nå skal forbinde med selskapet – hvilke assosiasjoner man skal koble til navn og logo. 

Selv om ledere kan tolke støyen som kritikk, er det ikke det. Det viser at selskapene har lykkes med å bygge et bånd – en relasjon -mellom seg og kundene. Det ytre symbolet eller beviset på dette, ønsker de å beholde.

 I tilfellet «Akvariet i Bergen» får vi gjennom merkenavnet to informasjoner: hva det er og hvor de holder til. Nokså fattig spør du mer. Med det nye navnet O, ønsker ledelsen i større grad å koble eksisterende og nye kunder og brukere av akvariet til havet – noe som er mye større en livet i havet. Det gir dem anledning til å utvikle virksomheten mot bærekraft, havet, og innovasjon.

 O skal nå i større grad assosieres med oksygen, opphavet, opplevelse, oppdagelse, og optimisme, sier administrerende direktør Aslak Sverdrup i et intervju med NRK.no. Jeg er enig med han.

 Navneendringen åpner opp for spennende utviklingsretninger og koblinger til andre spennende prosjekter i Bergens-regionen som for eksempel Havbyen Bergen eller Innovasjonsbyen Bergen som er den eneste region i Norge som huser en rekke næringsklynger knyttet til havbruk.

 O passer inn i dette større bildet for regionen da Verdenshavsenteret kan bli et levende laboratorium for forskning ved Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet, og Norges Handelshøyskole. Fellesnevneren for alle tre er at de og deres studenter er brennende opptatt av utvikling av bærekraftige næringer knyttet til havet. Det er i dette bildet at jeg heier på det nye navnet som til tross for sitt korte navn, får et mye større spillerom for sine aktiviteter. «Tenk stort. Tenk Bergen» burde falle naturlig for (u)beskjedne Bergensere. 

Ingen kommentarer: