onsdag 11. mars 2020

Hvordan en medisinsk nødtilstand blir til en økonomisk nødtilstand


Publisert som innlegg i Bergens Tidende 11 mars 2020

Det virker neste utenkelig, men for noen måneder siden forbant de fleste av oss Corona med noe helt annet enn et virus. I dag fyller det media og dominerer de fleste lunsj-samtalene. Folk er engstelige både for å bli smittet av viruset og i verste fall dø av den. Mens det er ting man kan gjøre for å forhindre smitte, er det likevel tilfeldigheter som gjør at man blir smittet. Men hvordan kan det ha seg at en medisinsk utfordring har blitt en økonomisk utfordring? Svaret ligger i det vi kan kalle Den perfekte storm drevet av flere uheldige omstendigheter, frykt og psykologi!

Et dramatisk fall i oljeprisen på grunn av uenighet i OPEC ledet til en kraftig økning i oljeproduksjonen fra enkelte land for å kompensere for prisfallet. Økt oljeproduksjon gir lavere priser. På grunn av vår norske oljeavhengighet utløste fallet i oljeprisen et tilsvarende fall i den norske kronen i valutamarkedet. 

En oppfatning av en svekket norsk realøkonomi og en god porsjon psykologi skapte en panikk-tilstand på Oslo Børs som ga oss et dramatisk fall i indeksen. Selv om tapet for mange er papirtap og ikke reelle tap, opplever mange investorer seg som fattigere i dag enn i går. Dette preger deres holdninger til alle investeringer – noe som kan lede til at de selger seg ut av andre aksjer. Økt tilbud av aksjer gjør at prisen på disse synker. Resultatet er et garasjesalg av aksjer til fallende kurser.

Når den norske krone svekker seg i forhold til andre valutaer, blir det dyrere for Nordmenn å reise i utlandet. I dag må for eksempel norske turister betale kr 10,89 og kr 9,52 for henholdsvis 1 EUR eller 1 USD. Når man får mindre igjen for pengene ute, velger mange å utsette reiser og kansellere flybilletter og hotell. For utenlandske turister vil det nå bli billigere å feriere i Norge. Til tross for dette velger mange på grunn av reiseforbud som i Nord-Italia eller av frykt for å bli smittet på destinasjonen å avlyse sine reiser til Norge. Hotelleier Stordalen har varslet nedbemanninger i Choice gruppen.

Færre turister og reisende gjør at flyselskapene og hotellene tjener mindre penger. Kredittkortselskapene er redde for å bli sittende med tap dersom noen reiseaktører går konkurs. Derfor venter de lengst mulig med å betale for kredittkortkjøpte reiser. Når pengene kommer senere blir likviditeten i flyselskaper og hoteller ytterligere presset. I et forsøk på å øke omsetningen og styrke likviditeten, har både SAS og Norwegian reagert med å legge billige reiser ut for salg.

Det siste elementet i den perfekte stormen er effektene av en global verden. Kina har for mange land blitt stedet hvor de produserer ting i eller kjøper industriprodukter fra. Når Kinesiske arbeidere blir rammet av Corona viruset, stopper produksjonen opp. Mange internasjonale produsenter får da problemer med egen produksjon. Gjennom oppsigelser eller permisjoner blir stadig flere husholdninger rammet. Med mindre penger må konsumentene holde igjen investeringer eller hverdags kjøp. Legger vi den generelle pessimismen på toppen av husholdningenes bekymringer om helse eller arbeidsledighet, får man et kollektivt fall i etterspørselen. Resultatet er at ingen bedrift eller bransje blir urørt. 

Det neste som kan skje nå, er at Den perfekte stormen leder til en nedsmelting av den internasjonale økonomien. Finansminister Jan Tore Sanner innser dette og forsikrer befolkningen om at myndighetene er på ballen og at Norge har en robust økonomi. Det er ingen grunn til økonomisk frykt og at Corona viruset først og fremst er en medisinsk utfordring. Det er han programforpliktet til å si. 

Faktum er: dersom husholdningene på grunn av Corona viruset og de økonomiske effektene planlegger med en turbulent vår og setter seg i livbåtene og drikker ferskvannet sakte, er det all grunn til bekymring. Ikke overraskende spør den engelske avisen The Guardian, 8 mars: «Coronavirus: should we keep calm and carry on?».

Ingen kommentarer: