mandag 19. august 2019

Digitalisering: fra snakk til handling

Publisert som innlegg i Dagens Næringsliv 19 august 2019.

Under Arendalsuken var det mye snakk om digitalisering, smart bruk av data, og innovasjoner – noe som fikk hyperaktive sosiale medier til å blusse opp. 

For en forsker som er interessert i tematikken, blir det fort mye fyndord uten substans. Situasjonen blir ikke bedre når aktørene flokker seg rundet en gammel problematikk (effektivitet) og ikke er opptatt av hvor den virkelige effekten av digitalisering kommer til å være – verdiskaping for kundene. La meg utdype.

Digitalisering – å automatisere en arbeidsoppgave eller funksjon ved hjelp av roboter eller algoritmer – blir i dag i all hovedsak brukt til å redusere produksjons- og administrasjonskostnadene. Private og offentlige virksomheter må bli mer effektive ved å automatisere og samarbeide om å dele og bruke data smartere. Nøkkelspørsmålet blir da: Hvordan kan digitale innovasjoner redusere kostnadene? Misforstå meg rett når jeg sier at dette er en relevant, men gammel diskusjon og problemstilling.

Kostnadsreduksjon er en arena hvor norske ledere allerede er i verdens toppen. Få ledere – om noen - har måtte arbeide under høyere kostnader og skatter enn de norske. Produksjonseffektivitet og innovative løsninger har vært kjennetegnet på norsk næringsliv. Men det er ikke i produksjonseffektivitet fremtidig verdiskaping og sysselsetting vil være størst.

Digitalisering, smart bruk av data, og innovasjoner kommer til å handle mer om å skape verdifulle tjenester (ikke varer) for slutt-kundene. Da må vi i transformasjonen av norsk næringsliv i større grad være opptatt av tjenester og nedstrømsaktivitetene. Nøkkelspørsmålet blir da: Hvordan kan digitale innovasjoner skape verdier for kundene som de er villig til å betale for? 

Digital innovasjon for å skape verdier for sluttkundene og bærekraftig vekst for selskapene, er en arena som er ny for de fleste ledere, lovgivere, og forskere. Norges Handelshøyskole har i åtte år, som den eneste handelshøyskolen i Norge med betydelig bistand fra Norges forskningsråd, studert tjenesteinnovasjon sammen med noen av de største tjenesteytende virksomhetene i Norge. Når opplevd innovasjonsevne, slik kundene opplever det, er lav, skyldes dette en rekke forhold. 

En grunn er at ledere av tjenesteytende virksomheter i stor grad tenker industrielt – vareproduksjon og dermed neglisjerer at verdiskaping for tjenester er annerledes. En annen grunn er at de er mer opptatt av kvalitetsforbedringer i eksisterende tjenester enn å utvikle nye. En grunn kan være risikoaspekter ved innovasjon. Effekten av dette så vi i en nasjonal studie hvor vi spurte ledere om deres syn på forretningsmodell innovasjon: hvordan man skaper, leverer, kommuniserer, og henter verdier. Konklusjonen var klar: vi må vite mer om hva vi skal gjøre før vi implementerer det.

For å utvikle en dypere forståelse av det kommersielle ved digitale innovasjoner i virksomheter, rapporterte Dagens Næringsliv 13 augustat Telenor sammen med Norges Handelshøyskoleog NTNU/Open AI Labbidrar til å etablere et nytt forskningssenter ved NHH – Digital Transformation Hub. Dette blir en aktiv forskningsbasert arena hvor ledere av tjenesteytende virksomheter kan interagere med andre ledere, forskere, og studenter. 

Målet er at vi kan bevege oss fra å snakke om digitalisering til å gjennomføre digitale transformasjoner på en arena hvor fremtiden kommer til å være: digital verdiskaping av tjenester og innovasjon til glede og nytte for kundene.

Ingen kommentarer: